Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pozvalo vse izvajalce institucionalnega varstva, da pričnemo izvajati programe preprečevanja  in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb zaradi zaznanim okužb z novim koronavirosom.

Zaradi varovanja zdravja stanovalcev, smo morali sprejeti ukrep popolne prepovedi obiskov v Domu ob Savinji Celje.

Prav tako so začasno prekinjene aktivnosti, ki potekajo z zunanjimi izvajalci.

 

Ustrezno ukrepanje je primarna skrb, naloga in obveza izvajalcev storitev za starejše s ciljem zaščite zdravja uporabnikov storitev.

 

Hvala za razumevanje

 

 

 

 

 

                   

 

        v mesecu marcu aktivnosti odpadejo

 

 

Skupina namenjena osebam, obolelim z demenco se srečuje vsako sredo med 16.00 in 18.00

v prostorih Dnevnega centra Doma ob Savinji Celje. 

 

Skupina za svojce poteka vsako drugo sredo v mesecu med 16.00 in 18.00

v večnamenskem prostoru Doma ob Savinji Celje.  

 

 

 

V Centru za krepitev spomina, ki deluje pod okriljem Doma ob Savinji Celje smo 18. novembra, 2019 v Narodmem domu v Celju,  organizirali predavanja za širšo javnost na temo demence.

Letošnji naslov predavanj smo poimenovali DEMENCA V OBJEMU DRUŽINE.  

Za res lepo, nadzorno in ganljivo prestavitev sta svoje znanje in izkušnje predali dve čudoviti predavateljici, ki se vsakodnevno srečujeta z osebami z demenco.

Gospa Sabina Sajtl, dipl. med. sestra, ki dela na področju psihiatričnega zdravja v skupnosti in nadzorovane obravnave v Psihiatrični bolnici Vojnik, nam je na preprost način predstavila razvoj bolezni in nam predala znanje, kako ravnati z obolelimi.  

Gospa Vidka Kuselj je z nami podelila svoja občutja ob spremljanju bolezni- Alzheimerjeve demence pri svojem možu in nam spregovorila o svojem soočanju z demenco.

Gospa Vidka je priznana mojstrica besede z globoko izpovedno močjo, kar je čutiti tudi v knjigi, ko zna preprosto, pa hkrati nazorno predstaviti vse drobne trenutke, ki se zlivajo v celoto. V svoji zgodbi zelo lepo opiše  vse stopnje te  bolezni, vse stiske bolnika, njenega moža, njene stiske in vso žalost ob zavedanju nemoči.  Zaradi izjemnega čutenja je zmogla prepoznati  pravilne pristope.   

V Centru za krepitev spomina se zavedamo, da demenca lahko potrka na vsaka vrata, na nas pa je,  da jo sprejmemo in naprej živimo skupaj z njo. Prav zato je pomembno, da lahko preko predavanj in skupin za samopomoč delimo izkušnje.

                                        

                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprehod za spomin v Celju

 

September - svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni smo 19.9.2019 obeležili tudi v Domu ob Savinji Celje s Sprehodom za spomin, katerega  smo pričeli v Sončnem parku našega Doma in se ob čudoviti naravi, ob reki Savinji sprehodili do Špice, kjer je potekalo prijetno druženje.  S pozitivno naravnanostjo in pripravljenostjo vseh služ Doma k sodelovanju, so se pohoda udeležili tako stanovalci Doma, svojci, obiskovalci Dnevnega centra, Centra za krepitev spomina in predstavniki drugih institucij. Druženje je popestril program Glasbene šole Celje.

Slogan letošnje septemberskega pohoda  Alzheimerjeve bolezni je Spregovorimo o demenci, zato smo pohod zastavili širše in povabili tudi zunanje člane, da skupaj prispevamo k boljši ozaveščenosti in prepoznavanju demence.

Dom ob Savinji Celje kljub zaključku projekta Živeti z demenco nadaljuje z delovanjem Centra za krepitev spomina, kjer se trudimo, da informiramo, ozavestimo in opolnomočimo širšo lokalno skupnost na področju demence.   

18. novembra v Narodnem domu Celje pripravljamo predavanje DRUŽINA V OBJEMU DEMENCE. Tema je aktualna tako za starejšo populacijo, kot tudi za mlajšo, ki se sooča s starostjo in njenimi izzivi v domačem okolju. Da nam bo skupaj lažje.

 

     

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

˝Demenca! Hudo! Ampak moji mami se to ne more zgoditi. Veliko bere, hodi na predavanja tretje univerze, skrbi sama zase…Pristanek je trd- mami je dementna. Soočim se z vsemi znaki. Prevzamejo me strah, občutek nemoči in krivde.

Pomoč so mi ponudili v Domu ob Savinji. Spoznala sem, da s svojimi strahovi in občutkom nemoči nisem edina, da nisem osamljena. Sprehod za spomin, Celje, mesto prijazno demenci, me je soočil z dejstvom, da nas je veliko, da nas je vedno več in že sam pogled zadostuje, da se udeleženci razumemo. Hvala za to spoznanje.

Vsem v Domu ob Savinji  sem hvaležna za podporo, za razumevanje in optimizem. Vem, da moji mami naredijo tisto, česar sama ne znam in ne zmorem. Hvala gospe direktorici, celotnemu vodstvenemu timu doma, predvsem pa vsem, ki s predanostjo, potrpljenjem in prijaznostjo skrbijo za mojo mamo in vse druge oskrbovance. To so ljudje, na katere vsak dan pomislim s hvaležnostjo. ˝

                                                                                                                                                                                                                                    Majda Rojc