MARTINOV TEDEN IN SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK
V torek so se preko interne TV javili vodja finančno računovodske službe Sabina Rakuša, vodja enote prehrane Hermina Lubej in fizioterapevt Klemen Preložnik.
Vodja finančno računovodske službe vse lepo pozdravi in sporoči, da smo včeraj praznovali martinovo, ki ga včasih poimenujemo tudi štajersko novo leto.
Martinovo se praznuje v spomin na svetnika, ki je dal beraču svoj plašč, da bi ta lahko skril svojo revščino.
To je dan, ko mošt postane vino. Za ta dan je značilna jed v naših krajih pečena račka, mlinci in rdeče zelje.
V tem tednu – v četrtek je dan sladkorne bolezni. S sladkorno boleznijo se srečuje 1 od 10 odraslih oseb. Pri sladkorni bolezni je pomemben zdrav način življenja: redno gibanje vsak dan, uravnotežena prehrana (3-5 manjših obrokov) in vzdrževanje normalne telesne teže. Pomembno je, da prenehamo kaditi in omejimo pitje pijač.
V soboto, 16. novembra je mednarodni dan strpnosti. Naj se današnja interna televizija končna z željo, da smo strpni drug do drugega.
Fizioterapevt vse lepo pozdravi in omeni, da se ankete o zadovoljstvu z vzdrževalno-preventivno vadbo še vedno zbirajo, ko dobijo vse, bodo podali rezultate. Pove, da je mesec november posvečen zdravju moških, MOVEMBER pa je dobro poznano gibanje, katerega cilj je ozaveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime. Po podatkih NIJZ je gibanje, ki se je začelo leta 2003 v Avstraliji , preraslo v globalno gibanje, ki po vsem svetu, vključno s Slovenijo, združuje več kot 5 milijonov ljudi.
Vodja prehrane vse lepo pozdravi in sporoči da v tem tednu poteka tudi zavedanje o pomenu slovenske hrane, kar obeležimo tudi z Tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki bo letos potekal v petek, 15.11.2024.
Teden slovenske prehrane je pomemben, saj poudarja izbiranje lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednostih uživanje slovenske prehrane.